Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      ”Crulic - drumul spre dincolo” 25 de premii internaţionale și 130 de festivaluri

      6 februarie 2013, Autor: Bogdan Tirlea
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

       

       

       

       

       

      Crulic - drumul spre dincolo este cel mai premiat film de animaţie românesc, unul din lungmetrajele cu cele mai multe distincţii obţinute la festivalurile internaţionale de film.

       

      Crulic a participat în ultimii doi ani la peste 130 de festivaluri din care a obţinut 25 de premii (lista completă mai jos).

       

      În România, lungmetrajul este distribuit de Independența Film și rulează și în cinematografele din Franța, Cehia, Olanda, Ungaria, Italia, Slovacia, Lituania, Spania etc.

       

      Odată cu intrarea în sălile de cinema franceze, presa pariziană de specialitate a apreciat în mod deosebit lungmetrajul românesc de animaţie Crulic - drumul spre dincolo, acordîndu-i spaţii ample în gazete de specialitate precum Le Monde, Telerama, Positif  sau Politis.

       

      Le Monde: Crulic - Drumul spre dincolo: moartea unui român în stil Kafka
      (11 decembrie 2012, de Jacques Mandelbaum)

      Voyage de Monsieur Crulic (titlul filmului tradus în limba franceză) al româncei Anca Damian este incontestabil cea mai frumoasă reușită a ultimilor patru ani.

       

      Motivul constă în acel umor tragic al filmelor româneşti, ca semn de eleganţă morală (...) Forma filmului e absolut superbă, amestecînd decupaje de hîrtie, desen animat, fotografie şi film într-un fel de colaj poetic care duce cu gîndul la dadaism şi suprarealişti (...)”


       

       

      Politis: Călătorie pînă la capătul nedreptăţii

      (13 decembrie 2012, de Chrisophe Kantcheff)

      “A regiza un documentar cu mijloacele cinematografului de animaţie este, fără îndoială, unul dintre cele mai creative moduri de a reînnoi genul documentar. Iniţial, era vorba despre a depăși problema imaginilor imposibil de facut, de a face invizibilul vizibil. La fel cum a făcut-o Valsul lui Bachir, în 2008, apropo de masacrele de la Sabra şi Chatila. Pînă acum, filmul lui Ari Folman constituia un moment de referinţă. Crulic vine să susţină amplu această comparaţie. Din punct de vedere plastic, filmul cineastei române Anca Damian merge chiar mai departe de-atît. ”

       


      Telerama: Crulic - drumul spre dincolo, sau viaţa pentru un portofel
      8 decembrie 2012, de Marc Belpois

      Anca Damian a investigat şi documentat cazul, adunînd laolaltă fotografii de-ale lui Claudiu Crulic făcute de-a lungul întregii vieţi, a fotografiat obiecte, haine sau locurile pe unde acesta a trecut, apoi, împreună cu o echipă de cinci oameni foarte creativi, au jonglat cu pensula şi cu foarfeca pentru a le aduce la viaţă. Fiecare secvenţă reprezintă o invenţie vizuală.”

      Povestea scurtă

      Crulic - drumul spre dincolo aduce în atenţie un caz real, abuzul sistemului de justiţie polonez asupra unui cetăţean român, în perioada 2007-2008.

      Claudiu Crulic a fost arestat în Cracovia pentru un presupus furt şi ţinut la închisoare în ciuda probelor care dovedeau că, la data jafului, el se afla în alt oraş. Lipsit de apărare şi abandonat total de autorităţile din România, Claudiu Crulic a intrat în greva foamei şi ulterior a murit în detenţie.

      Cazul “Crulic” a dus la demisia ministrului de externe al României (domnul Adrian Cioroianu) în aprilie 2008. Consulul român de la Varşovia (domnul Ionuţ Dănuţ Preda) a fost suspendat din funcţie pentru şase luni pentru “neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor de serviciu”, iar ambasadorul României în Polonia (domnul Gabriel Constantin Bartaş) a fost sancţionat cu diminuarea drepturilor salariale. În Polonia, trei medici polonezi au apărut în faţa instanţei pentru neglijenţă.

       


      Despre Crulic - drumul spre dincolo

      Filmul este scris, regizat şi produs de Anca Damian. Vocea naratorului este cea a actorului Vlad Ivanov (“4 luni, 3 săptămîni, 2 zile”, “Poliţist, adjectiv”)

      Anca Damian a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi  este doctor în Arte, Cinema şi Media. În 2008 a regizat lungmetrajul de ficţiune Întîlniri încrucişate şi a lucrat ca director de imagine la filmele Rămânerea (1991) şi Drumul cîinilor (1992). Următoarele proiecte ale Ancăi Damian sunt A Very Unsettled Summer și The Magic Mountain.


      La realizarea lui Crulic a mai participat o echipă formată din: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu.

             Lista premiilor obţinute la festivalurile internaţionale:


      Crystal (Grand Prix), Annecy
      Special Mention Don Quixote, Locarno
      Amnesty Award, CPH DOX
      SILVER PUMA Award for the Best Director - FICUNAM, Mexic
      Audience Award  FICUNAM, Mexic
      Grand Prix and the Trophy of the Romanian Filmmakers Union (UCIN), 2011
      Special Prize of the Human Rights Jury, Istanbul
      Main Prize, Gdansk Doc Film Festival
      Special Jury Prize, Gdynia Film Festival
      Special Mention of the jury, Warsaw IFF
      Special Mention of the jury, Cottbus
      Ecumenical Award, Cottbus,
      Ecumenical mention, Warsaw IFF
      Silver Eye Award, Jihlava
      Best Romanian Documentary, Astra FF
      Best long feature in Animator, Poznan
      Best film, Sopot
      Best Director Mlodzi I Film
      Best Long Animated Feature Monterrey, Cabrito de Plata
      Special Jury Prize (Siver Dolphin), Festroia
      Best movie, Milwaukee Film Festival
      Special Prize, Se-Ma-For Film Festival
      "White Cobra" festival Grand Prix Of the Cinema Museum Festival, Lodz

      Audience Award, Nurt (2012)

      Special Jury Prize, Medias Central European Film festival (2012)

       

      Detalii film

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor