Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      „Acasă” - primul film documentar românesc în competiția internațională de la Sundance, cel mai important festival de film independent din Statele Unite ale Americii

      4 decembrie 2019, Autor: Anca Maco
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      „Acasă”/ „Acasă, My Home”, debutul regizorului Radu Ciorniciuc, este unul dintre cele 12 filme selectate în competiția internațională de film documentar de la Sundance Film Festival, din peste 14.000 de filme din întreaga lume. Filmul va avea premiera internațională în cadrul cel mai cunoscut festival de film independent din Statele Unite ale Americii, care are loc în perioada 23 ianuarie - 2 februarie 2020.

       

      „Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată (și denumit oficial Parcul Natural Văcărești - primul parc natural urban din România). Radu Ciorniciuc a urmărit, timp de patru ani, marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la viața în completă armonie cu natura, la traiul alert din marea junglă urbană a capitalei.

      Echipa filmului a dezvoltat, în același timp, și un proiect social la care au contribuit nenumărați specialiști și organizații umanitare. Cei 11 membri ai familiei au fost izolați de societate: fără documente, fără educație sau acces la sănătate. Acum, toți cei nouă copii din familia Enache au acte, merg la școală, sunt văzuți în mod regulat de medici, iar adulții au locuri de muncă stabile.

       

      „O bună parte din resursele pentru finanțarea proiectului social a venit din realizarea unei cărți la care echipa filmului a lucrat cot la cot cu copiii Enache. Cartea Acasă, un album cu fotografii făcute exclusiv de copiii din Delta Văcărești în primul an de tranziție la viața din oraș, a fost editată împreună cu publicația Decât o Revistă.”, menționează Radu Ciorniciuc, regizorul filmului.

       

      Acasă este un film care reflectă nu doar viața unei familii, ci și o evoluție condensată a omenirii - din sânul naturii în mijlocul civilizației, de la sălbăticie la o societate evoluată, cu regulile, clișeele, presiunile și așteptările ei. Acasă ne arată cum ne privim unii pe alții, prin filtrele și valorile setate de modul în care ne-am format în societate sau în afara ei. Pentru că „acasă” nu este o normă, ci are semnificații diferite pentru fiecare dintre noi.”, completează Monica Lăzurean-Gorgan, producătorul filmului.

       

      Documentarul regizat de Radu Ciorniciuc este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, partener principal UiPath Foundation, cu sprijinul Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (Romania), Beep Studio (Cehia) și reprezentat internațional de distribuitorul Autlook Filmsales.

       

       

      ***

       

      Radu Ciorniciuc este reporter special și regizor de film. Este unul dintre co-fondatorii Casei Jurnalistului, a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) și Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).

       

      ***


      Anunțul oficial de pe site-ul festivalului marchează o premieră pentru o coproducție majoritar românească.
      În aceeași secțiune a mai rulat în festival documentarul „Chuck Norris vs communism” de Ilinca Călugăreanu.

      Printre filmele prezentate la Sundance în această categorie se numără Honeyland, Sea of ShadowsShirkers, This is HomeLast Men in Aleppo și Hooligan Sparrow. 

       

      credit foto: Mircea Topoleanu

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor