Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Once Upon a Time in Hollywood - află aici dacă-ți va plăcea sau nu!

      25 august 2019, Autor: Ionut Oprea
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Acest film împarte brutal audiența în două: fanatici și profani. Exagerez la maximum, de dragul metaforei, bineînțeles, dar odată ce-l privești prin aceste două lentile colorate în contrast, înțelegi și de ce a stârnit atâtea discuții polarizante și de ce este foarte, foarte bun. Și cred că e un film căruia controversa îi va crește audiența, deja a fost lider de box-office din weekendul lansării, detronând „Furios și iute: Hobbs & Shaw” și devenind astfel de la început cea mai bună lansare a unui film de Tarantino, cel puțin în România.

       

      Rețeta pe care a creat-o și aplicat-o maestrul Quentin Tarantino (nu am avut onoarea să-l întâlnesc ÎNCĂ, însă am prieteni care i-au strâns mâna și au vorbit cu el prin NY) este următoarea: a luat doi din cei mai buni actori din ultimele lui filme, Leo di Caprio si Brad Pitt, și le-a oferit ocazia unui recital actoricesc complet, în care într-un singur film, de 2 ore 40 minute ce-i drept (și se zvonește chiar o variantă pentru Netflix / DVD/ Bluray de 4 ore!) joacă fiecare atâtea roluri diferite și delicioase încât, ca fanatic, nu-ți dai seama când trece filmul. Ca ‘profan’ recunosc că există riscul să te uiți de câteva ori la ceas, cel puțin la prima vizionare.

       

      E un film pe care o să vrei să-l vezi de mai multe ori, pentru a gusta referințele, poantele, miștourile care ți-au scăpat din prima.  Pe unele poate le-ai prins, pe altele nu, și îți recomand ca după prima vizionare să citești despre el ca să ai materie primă, material de lucru pentru următoarele. Când eram mic, auzeam la ai mei expresia “ăsta e film de-ăla de actori” și nu înțelegeam ce e aia. Cu "Once Upon a Time in Hollywood” ai șansa să înțelegi pe deplin expresia.  Și e un film care te bântuie, eu am scris articolul ăsta ca să scap puțin de elJ

       

      „A fost odată.. la Hollywood”este și un tribut adus de Tarantino muncii tradiționale în industria de film, în care nu există sau mai bine zis nu existau scurtături precum efecte speciale, CGI sau alte invenții moderne, ci decorurile sunt construite ‘de-adevăratelea’, atât de bine încât se poate și locui în ele după ce nu mai sunt folosite, culorile se datorează și peliculelor atent alese, nu doar colorizării în post-producție (salut Mircea!) iar cascadoriile sunt la rândul lor salturi mortale adevărate, executate pe viu de cascadori specializați și nu create pe calculator. Cred că dacă stai să analizezi tehnic toată producția, găsești câte un astfel de tribut pentru toate rolurile din ‘credits’, chiar și pe cei pe care nu-i vezi decât în acea listă.

       

      Așadar, dacă te pasionează cu adevărat cinematografia, „Once upon... ” este unul din cele mai bune filme. Ale lui Tarantino, ale anului, etc. Dacă vrei un film de acțiune, ai greșit sala, cititorul meu drag, „Furios și iute: Hobbs & Shaw” e vizavi, în sala aia mai goală, conform box-office-ului. Articolele (din) tabloide despre film au dreptate: nu e un film de acțiune, va plictisi teribil pe oricine evaluează, în lipsă de alte repere, valoarea unui film după numărătoarea morților, bătăilor, pumnilor, cuțitelor șamd. Da, știu, și multe din filmele lui Tarantino au atras astfel de public prin conținut similar, doar că acolo violența e doar un vehicul și nu scopul în sine al filmului.

       

      Așadar, sper că dacă ai ajuns până aici ți-ai dat seama dacă îți va plăcea sau nu. Iar dacă l-ai văzut deja și ți-a plăcut, sper că te-a răcorit articolul meu, îl poți folosi fără probleme în discuțiile interminabile pe tema asta cu cei care l-au văzut și nu le-a plăcut. Iar dacă nu ți-a plăcut, ai aflat deja cu ce film trebuie să dai pe deasupra ca să treacă gustul.

       

      Am mai descoperit pe ultima sută de centimetri înainte de butonul de publicare și o altă categorie: a celor care le-a plăcut, per total, ceva anume, sau ceva intangibil, un je ne sais quoi, însă li s-a părut prea lung sau și-au pierdut răbdarea pe parcursul primelor 2 ore de film. Lor, Steve Jobs le-ar spune: „You’re not using it right” și ar avea, pe undeva, dreptate. E un film de atmosferă, un film care trebuie trăit, nu doar vizionat. E ceea ce au mirosit bine unii regizori români la creatori ca Abbas Kiarostami, care în Taste of Cherry duce la extrem conceptul de film-experiență, doar că nu au putut să o reproducă la fel de bine sau să o ducă mai departe. Așadar, vouă, o nouă recomandare: „Taste of Cherry”(1998), pentru a încerca și altfel de vizionare de film decât cea cu care ne-a obișnuit Hollywood-ul.  

       

      Provocare suplimentară pentru toți: Înainte de lansarea filmului, Quentin Tarantino a compilat împreună cu Sony Pictures o listă de 10 filme care au avut o influență în crearea capodoperei „Once Upon a Time in Hollywood”. Uite lista mai jos, încearcă-le, ia notițe și apoi reia „Once upon...”, în ambele versiuni, întâi cea de 4h și apoi cea de 2h40, ca să vezi și ce a tăiat QT la montaj. Cred că va fi o experiență interesantă, am trecut-o și eu pe todolist.

       

      1. Bob & Carol & Ted & Alice” (1969) regizat de Paul Mazursky
      2. Cactus Flower” (1969) regizat de Gene Saks
      3. Easy Rider” (1969) regizat de Dennis Hopper
      4. Arizona Raiders” (1965) regizat de William Witney
      5. Getting Straight” (1970) regizat de Richard Rush
      6. The Wrecking Crew” (1968) regizat de Irving Allen
      7. Model Shop” (1969) regizat de Jacques Demy
      8. Hammerhead” (1968) regizat de David Miller
      9. Gunman’s Walk” (1958) regizat de Phil Karlson
      10.  „Battle of the Coral Sea” (1959) regizat de Paul Wendkos
      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor